M.E.T.R.O.
Show- en Drumfanfare
M.E.T.R.O.
Jeugddrumfanfare
M.E.T.R.O.
Concert Band
M.E.T.R.O.
Show- en Drumfanfare
M.E.T.R.O.
Jeugddrumfanfare
M.E.T.R.O.
Concert Band
M.E.T.R.O.
Show- en Drumfanfare
M.E.T.R.O.
Jeugddrumfanfare
Muziekvereniging M.E.T.R.O.
M.E.T.R.O.
Show- en Drumfanfare

Geschiedenis

De Muziekvereniging METRO Scheveningen kent een lange geschiedenis met daarin een hoop hoogtepunten. Hieronder slechts een greep uit al dat moois.

Het begon het allemaal op 1 februari 1954, toen werd een Tamboer-, Trompetter- en Pijperkorps opgericht, de vereniging heette toen nog “Concordia”. De eerste troms en fluiten werden zelf gemaakt, dit aangevuld met gekochte trompetten zorgde ervoor dat er muziek gemaakt kon worden en kon er in augustus 1955 voor het eerst naar buiten getreden worden. Op 30 april 1956 werd het eerste officiële optreden verzorgd in het kenmerkende blauw/witte uniform. Inmiddels was de naam veranderd in M.E.T.R.O. wat staat voor “Met Eensgezindheid Tot Representatieve Ontspanning”. Vele optredens volgden en vanaf 1960 werd er ook regelmatig deelgenomen aan concoursen waar vele eerste prijzen werden gewonnen.

In het begin van de zestiger jaren ontstond het idee om een extra showelement aan de vereniging toe te voegen in de vorm van een majorettepeloton. In oktober 1962 was de oprichting een feit en in het voorjaar van 1963 volgde het eerste optreden, een mars door Duindorp van METRO met majorettes. In de loop der jaren werd ook door de majorettes op concoursen vele prijzen in de wacht gesleept. Bij de overgang naar een nieuwe uniform in 1984 besloot een groot aantal van de oudere majorettes om te stoppen, vaak om een instrument te gaan bespelen in het korps. Er bleef slechts een kleine groep over en in 1987 werd de majorette afdeling definitief opgeheven.


Onder leiding van Bram van Velde werd het korps, waar ondertussen ook jachthoorns aan waren toegevoegd, in 1980 omgezet naar een drumfanfarebezetting. In 1982 kon er hierdoor voor het eerst naar buiten getreden worden als drumfanfare met de nieuwe instrumenten. In 2023 heeft Bram van Velde het dirigeerstokje overgedragen aan Michiel de Boer, die verder gaat bouwen aan de klank van METRO. Ons thuishonk is hierbij omgedoopt naar de Bram van Veldezolder.

Op 26 juni 1990 werd er een open dag gehouden om jeugdleden te trekken. Dit om kinderen van 8 tot 16 jaar binnen het verenigingsleven te leren met elkaar muziek te maken en respect voor elkaar te hebben. En natuurlijk worden de kinderen ook opgeleid om deel uit te gaan maken van de Show- en Drumfanfare. Op 8 juni 1991 trad de Jeugddrumfanfare METRO Scheveningen voor het eerst op.

Sinds 1 mei 2000 is de Concert Band een vaste waarde binnen de Muziekvereniging METRO Scheveningen. Opgericht als stageband maar in 2011 omgedoopt tot METRO Concert Band. De Concert Band is opgericht om de leden na (of naast) de Show- en Drumfanfare de gelegenheid te bieden om te (blijven) musiceren.

Naast de reguliere optochten en taptoes zijn er in de historie van METRO nog een aantal bijzondere wapenfeiten te noemen. Het eerste buitenlandse optreden was op 7 februari 1967 in Charleroi (België). In 1977 verzorgde METRO een 10-daagse optreden in Wenen (Oostenrijk). In 1969 was het televisiedebuut bij “Een van de acht” gepresenteerd door Mies Bouwman. In september 1977 werd medewerking verleend aan een reclamespot voor Amstelbier en in september 1981 had METRO een rol in de film "Joep Meloen" van André van Duin. Van 22 t/m 29 februari 1990 deed METRO mee aan het beroemde Carnaval du Nice (Frankrijk) en in 2008 speelden we een rol in "Het Zwartboek" verfilmd door Paul Verhoeven.

En niet op de laatste plaats noemen we onze deelnames aan het WMC met daarbij de volgende resultaten:

  • 1974 Mars 2e prijs (zilveren medaille)
  • 1978 Mars 2e prijs (zilveren medaille)
  • 2001 Mars (Champions Div) 1e prijs (gouden medaille)
  • 2005 Mars (Champions Div) 1e prijs (gouden medaille)
  • 2005 Show (Stardivision) 2e prijs (zilveren medaille)
  • 2009 Mars (World Div) 1e prijs met 90 punten (gouden medaille)
  • 2013 Mars (World Div) 1e prijs met 85,53 punten (gouden medaille)
  • 2017 Mars (World Div) 1e prijs met 81,35 punten (gouden medaille)
  • 2022 Mars (World Div) 1e prijs met 86,19 punten (gouden medaille)